A „zöld lap” program

2023. május. 04., 12:26   |    

A „zöld lap” program

Fair Play: tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje.

A fair play szellemisége több módon nyilvánulhat meg, és nem korlátozódik az írott szabályok betartására. Magában foglalja a játékosok, edzők, játékvezetők és csapatvezetők egymással szembeni helyes magatartását és alkalmazkodási szellemét. Azon a gondolaton alapszik, hogy képesek vagyunk beleélni magunkat a mások helyzetébe és ennek megfelelően cselekedni. Az etikai normáknak megfelelő magatartás és a fair play alapvető értéke a labdarúgásnak.

  • Tiszteletben kell tartani a játékszabályokat, valamint a különböző bajnokságok, tornák versenyszabályzatát.
  • Minden erőfeszítést meg kell tenni az ellenféllel, a játékvezetőkkel és a mérkőzésen résztvevő minden más személlyel (nézőkkel, csapatvezetőkkel, a média képviselőivel) szembeni sportszerű magatartás érdekében.
  • A mérkőzés minden résztvevőjét ösztönözni kell, hogy e viselkedési szabályokat betartsa, ennek megfelelő magatartást tanúsítson a mérkőzés előtt, alatt és után, bármi legyen is a mérkőzés eredménye és a játékvezető döntése.

A fair play szabályainak betartása gazdagítja a társadalmat, és elősegíti az egyének, csoportok, nemzetek közötti barátságot. A fair play a sport egyik legnemesebb tényezője, amely nemcsak etikai szempontból fontos, de a sportszerű futball a labdarúgóknak örömtelibb játékot, a nézők számára pozitívabb élményt nyújt.

Heves megyei példák

Jó példa volt erre a 2023. április 30-i Tarnaméra-Gyöngyöspata megyei III. o. labdarúgó mérkőzés is, ahol a nézők tapsolva, lábukkal dobolva ünnepelték a hazai csapat 3-as számú játékosát, Bordás Szabolcsot, aki a mérkőzés 35. percében sportszerű viselkedésével kiérdemelte a játékvezető által felmutatott zöld lapot. Bordás Szabolcs a játék során érzékelte, hogy az ellenfél játékosa sérült, izomgörcs miatt képtelen a földről felkelni. Hosszú perceken keresztül igyekezett játékostársának segítséget nyújtani, az izomgörcsöt oldani, hogy az folytathassa a mérkőzést. Sajnos minden igyekezete ellenére a sérült labdarúgó már nem tudott visszatérni a játékba, de a sportszerű igyekezet, az ellenfél azonnali megsegítésére tett kísérlet mindenképpen kiérdemelte a jelenlévők nagyrabecsülését.

A hír szélesebb nyilvánosság elé tárásához hozzájárult, hogy Czimer Tamás, a Heves megyei hírportál (heol.hu) sajtófotósa épp a mérkőzésen tartózkodott, és megörökítette mind a segítségnyújtást, mind a zöld lap felmutatásának pillanatát. Az általa készített fényképek láthatók cikkünkben.

Nem ez volt az első eset ebben az évben, de az elsőként megörökített. Legutóbb alig egy hónapja, 2023. április 1-jén került sor zöld lap adására. A Domoszló-Egerszólát megyei II. o. mérkőzésen a hazai csapat 7-es számú játékosa a 16-oson belül labdaátvétel közben megsérült. ezzel a vendégek játékosa, Tordai Vince nyilvánvaló gólhelyzetbe került. A sérülést látva azonban megállt és kirúgta a labdát, s ezért a sportszerű megmozdulásért őt a játékvezető zöld lappal jutalmazta.

2023. május 7-én a megye II. osztály U19 Nyugati csoportjában került sor a következő zöld lap felmutatására. A Gyöngyössolymos SE - Atkári SE mérkőzésen Orovecz Norbert, a vendég Atkár csapatának vezetőségi tagja, aki nézőként volt jelen a mérkőzésen, a 26. percben bement a pályára, hogy a hazai csapat 2-es számú játékosának sérült karját ápolja, rögzítse. Az ellátás több percet vett igénybe, melyet követően Orosz Fruzsina játékvezető a segítségnyújtást zöld lappal jutalmazta.

A Dr. Vass Géza Heves Megyei Kupadöntőre 2023. május 10-én került sor Egerben, a Szentmarjay Tibor Városi Stadionban. A mérkőzés 30. percében a Mátraderecskei SE kapusa megsérült, ápolására Pesti Tamás, az FC Hatvan masszőre érkezett a pályára. A segítségnyújtást követően a játékos folytatni tudta a mérkőzést. A sportszerű cselekedetért Debreczeni Krisztián játékvezető zöld lapot adott.

A játékvezetővel szembeni sportszerű viselkedés, önzetlen segítségnyújtás jó példája a 2023. május 20-i eset, mikor az Andornaktályán tartott mérkőzés 18. percében a játékvezető izomsérülést szenvedett, melyre a rendezők között felsorakozott Novák Tamás és Novák Zoltán azonnal reagáltak. Igyekeztek hathatós elsősegélyt nyújtani, melyet a szünetben a játékvezetői öltözőben is folytattak, így Debreczeni Krisztián játékvezető képes volt a mérkőzés teljes időtartamában ellátni feladatát.

A Gyöngyösi AK - Füzesabony SC bajnoki rangadón 2023. május 27-én két gólkirály-esélyes játékos is szerepelt az egymással versengő csapatokban. A vendég 12-es számú Pataki Viktor csak két góllal maradt el a hazaiak 7-es számú játékosa, Márkus Marcell mögött, majd elsőként jól helyezett góljával a különbség 1 pontra csökkent. Azonban ez sem változtatott a Fair Play szellemiségen. A mérkőzés 80. percében, amikor Márkus Marcell sérülést szenvedett, Pataki Viktor egyből a segítségére sietett és megkezdte játékostársa ápolását. Ezen sportszerű cselekedet miatt Jakab Árpád játékvezető felmutatta neki a zöld lapot.

Június első hétvégéje két zöld lapot is hozott. A Megye III. o. Észak-Kelet csoportjában került egymással szembe a Bélkő SE és a Váraszói SE csapata, a mérkőzést Nagy Péter vezette. A küzdelem 10. percében a vendégek 5-ös számú játékosa, Tóth János, gólhelyzetben vezette a labdát, amikor a mellette lévő védő játékos egy rossz mozdulat következtében megsérült a büntetőterületen belül. Tóth János ezután nem kapura lőtt, hanem kirúgta az alapvonalon a labdát. Szintén zöld lapott kapott a Megye III. o. Dél-Nyugati csoportjában játszó Gál Márkó (hazai), aki a Gyöngyössolymosi SE - Tarnaszentmiklós SE mérkőzés 29. percében egy oldalvonal melletti ütközést követően észlelte, hogy a vendég játékos földre került, és a rossz földre érkezést követően ellenfele nehezen veszi a levegőt. Mielőtt bárki más észbe kapott volna, rögtön a segítségére sietett, hogy meginduljon a levegővétel, és mellette állt, amíg a helyzet rendeződött. A zöld lapot Kasza Dénes mutatta fel.

Zöld lap program

Az UEFA kezdeményezésére indult a program, melynek nyomán a Bozsik Intézményi Programban és a Fair Play Cupban találkozhattak először a résztvevők a zöld lappal. A célja egyszerű: minél szélesebb körben népszerűsíteni a fair play szellemiségét.

  • Tudatosabbá tenni a fiatalokat!
  • Tisztelni a játékot!
  • Tisztelni az ellenfelet!
  • Elfogadni a különbözőséget!
  • Ösztönözni a sportszerű viselkedést!
  • Egyenlő feltételeket biztosítani a játék során!

Ennek megfelelően az MLSZ Heves Vármegyei Igazgatósága jutalmazza az arra érdemes cselekedeteket. A játékvezető zöld lappal jutalmazza azokat a játékosokat vagy edzőket, akik a fair play szellemében viselkedtek. Az év során tanúsított fair play cselekedeteket minden év végén egy díjátadó gála keretén belül jutalmazzuk.

Ahogyan kezdődött

A 2016/17-es szezon minden MLSZ grassroots programjában részt vevő gyerek kapott egy zöld lapot, melynek hátoldalára fair play üzenetek lettek elhelyezve.

    

A 2016/17-es szezonban az MLSZ Heves Vármegyei Igazgatósága vezette be először a zöld lapot a téli nagypályás műfüves tornán. A 2017/18-as szezontól kezdve már az összes megyei UP bajnokságban, a 2019/20-as szezontól kezdve pedig már a felnőtt megyei bajnokságokban is használják.

2018 és 2023 között közel 50 db sportszerű cselekedetet jutalmaztak zöld lappal a játékvezetők. A legtöbb zöld lapot kiosztó játékvezető Rozsnaki Gábor, aki 2023-ban a Játékvezetői Bálon külön díjat kapott a fair play népszerűsítéséért Heves vármegyében.

(A fotók forrása: heol.hu, készítette: Czimer Tamás)


További hírek

Bajnokság
Utánpótlás KALAP Kupa Tarnaörsön

2024-04-23 10:07:20

Utánpótlás KALAP Kupa Tarnaörsön

2024. április 20-án két korosztályban – U12 és U16 – mérkőztek meg egymással a Tarnaörs közeli települések csapatai. A rendezvénynek a Bodonyi László Sportpálya adott otthont.

Bajnokság
Kreditpontgyűjtő webinár 2024.04.30.

2024-04-18 14:56:04

Kreditpontgyűjtő webinár 2024.04.30.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképzési központja Kreditpontgyűjtő WEBINÁRT szervez, 2024. április 30-án!

Bajnokság
McDonald's Fair Play Cup továbbjutók: Barszelona és Majori amazonok

2024-04-10 10:48:11

McDonald's Fair Play Cup továbbjutók: Barszelona és Majori amazonok

Véget értek a McDonald’s Fair Play Cup vármegyei küzdelmei, a Majori amazonok és a Barszelona jutott tovább a regionális tornára.

Bajnokság
II. KALAP torna Tarnazsadányban

2024-04-03 14:21:55

II. KALAP torna Tarnazsadányban

Jótékonysági rendezvény zajlott Tarnazsadányban Nagypénteken.

Értesítők, információk

Szponzorok